Får jag dela en bild eller video på internet som visar en person bli utsatt för brott?
Sedan 1 januari 2018 finns ett brott som kallas olaga integritetsintrång. Med det menas att man sprider bild eller uppgift om en person på ett sätt som utgör ett intrång i dennes privatliv. Ett sådant intrång utgör spridning av bild eller annan uppgift om att någon utsatts för brott som innefattar ett angrepp mot person, frid, eller frihet. Att sprida bild eller video på en person som utsätts för brott kan alltså i sig utgöra ett brott, om spridningen är ägnad att medföra allvarlig skada för personen som bilden eller uppgiften avser. Brottet kan ge upp till två års fängelse. Om spridningen är försvarlig, med hänsyn till syftet och övriga omständigheter, ska man dock inte dömas för olaga integritetsintrång.
För att en bild eller uppgift ska anses ha spridits, krävs att denna gjorts tillgänglig för mer än ett fåtal personer. Hur många som faktiskt tagit del av bilden eller uppgiften är inte avgörande. Att spridningen har varit ägnad att medföra allvarlig skada, innebär inget krav på att sådan skada faktiskt har uppstått utan att spridningen typiskt sett kan medföra sådan skada. Skada avser i detta sammanhang psykiskt lidande eller andra allvarliga negativa konsekvenser.
Undantaget innebär att man inte ska dömas till ansvar om spridningen med hänsyn till syftet och övriga omständigheter varit försvarlig. Vid den bedömningen görs en intresseavvägning mellan syftet bakom spridningen och det intrång som spridningen innebär. En spridning av bild eller uppgift kan t.ex anses försvarlig om det finns ett samhällsintresse eller legitimt allmänintresse i spridningen, t.ex att avslöja övergrepp. Syftet måste vägas mot intrånget i det enskilda fallet.
Att dela en bild eller video på någon som utsätts för ett brott kan alltså vara ett brott, om handlingen i det enskilda fallet inte är försvarlig med hänsyn till sitt syfte eller andra omständigheter.