Återkallelse av insynsfullmakt
När en förälder inte har del i vårdnaden av sitt barn begränsas förälderns möjlighet att få del av information om barnet från till exempel skola och sjukvård. Detta beror på att sådan information ofta är sekretessbelagd (hemlig) och att därför bara barnet och dess vårdnadshavare har rätt att ta del av den. Skolan och sjukvården får alltså inte lämna ut viss information till andra än vårdnadshavare.
Ibland kommer föräldrarna överens om att den förälder som inte har del av vårdnaden ändå ska kunna få information om till exempel hur det går för barnet i skolan och om hur barnet mår. I sådana fall kan en så kallad insynsfullmakt utfärdas.
En ”vanlig” fullmakt ger den som utpekas i fullmakten (den fullmäktige) möjlighet att agera i den som utfärdat fullmaktens (fullmaktsgivarens) ställe. En insynsfullmakt har vissa drag som liknar en fullmakt, men är egentligen snarare ett samtycke till sekretessgenombrott (till att informationen inte ska vara hemlig). Genom insynsfullmakten samtycker vårdnadshavaren till att skolan och sjukvården lämnar ut sådana uppgifter som normalt är sekretessbelagda till den andra föräldern.
Något man dock måste komma ihåg är att insynsfullmakten kan återkallas. Vanliga fullmakter kan alltid återkallas och lagstiftaren har angett att samtycken till sekretessgenombrott också alltid kan återkallas. Detta gäller till och med om det uttryckligen står angivet i insynsfullmakten att den inte ska kunna återkallas.